Pracownia gospodarstwa domowego

W pracowni gospodarstwa domowego zajęcia prowadzone są w grupach pięcioosobowych, mieszanych. Codziennie rano wraz z uczestnikami planowany jest asortyment drugiego śniadania. Najczęściej dostosowujemy jadłospis do umiejętności i możliwości uczestników, którzy mają wziąć udział w przygotowaniu śniadania, oraz do ogólnego planu dnia warsztatów. Bez względu na warunki atmosferyczne wychodzimy w ramach zajęć terapeutycznych po zakupy surowców. Wszyscy, którzy uczestniczą w zakupach, usprawniają umiejętność dokonywania zakupów wg listy, muszą niejednokrotnie poprosić o coś np. zważenie owoców, zapytać, gdzie znajduje się poszukiwany towar oraz uczestniczą w płaceniu za zakupy w kasie. W drodze powrotnej bardzo często omawiamy sobie etapy sporządzenia zaplanowanego posiłku. Często uczestnicy samodzielnie dobierają sobie czynności do wykonania. Po powrocie z zakupów i przygotowaniu do zajęć /zakładanie fartuchów, mycie rąk/ realizujemy zaplanowane prace, czyli przygotowujemy pyszne śniadanie.

Oferta sporządzanych śniadań jest urozmaicona, bogata w podstawowe składniki odżywcze: białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, składniki mineralne. Uzależniony jest ona od pory roku, poziomu umiejętności poszczególnych uczestników jak również od stopnia trudności wykonania. 

Na zajęciach uczestnicy utrwalają umiejętność odmierzania ilości, ważenia, pracy z przepisem kulinarnym. Poznają różne techniki sporządzania potraw. Terapia wspomagana jest szeroką gamą narzędzi, urządzeń ręcznych, półautomatów, ręcznych rozdrabniarek oraz sprzętu zmechanizowanego. Duży nacisk kładzie się w trakcie zajęć na bezpieczną obsługę sprzętu, oraz jego właściwe użytkowanie /odpowiedni sprzęt do odpowiednich czynności/. Do najczęściej używanych należą: noże, noże z piłką, ręczne rozdrabniarki z wymiennymi tarkami, półautomatyczne krajacze, szatkownice, tarki prostokątne, żelazko. Podczas zajęć kulinarnych uczestnicy poznają różne techniki sporządzania potraw /gotowania, smażenia, pieczenia, duszenia/ są one stopniowo wprowadzana w harmonogram zajęć w pracowni. Sporządzamy desery; bitą śmietanę z owocami, ciasta półkruche z owocami lub innymi dodatkami, ciasta ucierane, drożdżowe – pączki, kruche na faworki, półkruche oraz ciasteczka z foremek. Innym ważnym punktem zajęć w pracowni gospodarstwa domowego jest nauka prawidłowego wykonywania czynności porządkowych w jadalni i w kuchni. Istotne znaczenie ma tu samokontrola uczestników w czasie używania środków czystości i detergentów.

Dodatkowo w ciągu całego roku pracownia gospodarstwa domowego przygotowuje; Spotkanie Wielkanocne, Spotkanie, posiłek gorący podczas Ogólnopolskiego Pikniku Muzycznego Osób Niepełnosprawnych, Dzień Patrona Fundacji – Brata Alberta, Imprezy plenerowe /grillowanie kiełbasy/; Imprezy imieninowe uczestników /1x w miesiącu/.

Skip to content